Címlap CímlapElérhetőség Elérhetőség

húzogatós - tologatós játékok

Húzós játék lehet formabedobóval kombinált állatka- későbbiekre készülve, ill praktikus még az olyan fa kisautó, ami darabokra szedhető és utána össze is rakható!; tologatós: pl:gyerekkorom imádott búcsús csattogós lepkéje :))) lányoknak babakocsi, fiúknak fűnyíró, talicska

bébi taxi/kismotor

Amire ügyelni kell: a gyerek mérete. Az én babám mini emberke és neki a legkisebb motort kellett felkutatnom, mert a többiről alig ért le a lába; akkor vált világossá számomra, hogy ezekből a járgányokból többféle méret létezik. Ja és még valami: nekünk sikerült olyan motor formájú kutyust venni, aminek elől is két kereke van, így stabilabb, de mivel éppen leért a gyerek lába (miniember) akadályozta a haladásban + lehetett a kormányát forgatni, de nem fordult a kereke (valaki ezt szereti, mert akkor a gyerek nem tesz hirtelen irányváltásokat, de én nem szerettem, mert a gyerek volt már annyira okos -más motorját kipróbálva- hogy lehet ezt irányítani, és csak zavarta, hogy nem arra ment amerre ő irányította :((( )

Hintaló

Eleinte nekünk kellett felültetni rá és hintáztatni, aztán rájött, hogy kell hintázni, majd amikor elég nagy lett (miniember) már ügyesen felmászott rá. Szerette, de ha nem lett volna nem hiányzott volna az életéből.

Hordó/Torony építő

Bár elméletben csak később lesz képes kirakni, addigis taníthatjuk a használatára, játszhatunk vele, finomodnak a gyerek mozdulatai. Eleinte nem egymásra hanem egymásba pakolja és ezzel is ügyesedik, fejlődik a gondolkodása.

Hátrahúzós kisautó

Először csak tologatja, idő kell míg felfogja a működését (ez az a kisautó amit hátrahúzol, elengeded és megy magától) de 1-2 nap elég neki. Viszont utána nem világos neki, hogy a többi miért nem megy ha elengedi ;-) de hamar belenyugszik hogy mindennek meg van a rendeltetése: a húzós autót húzogatja maga után, a kisautót tologatja, ezt meg hátrahúzza-elengedi.

Vasútpálya

Játék hajszárító, vasaló, seprű


Van olyan háztartási eszköz amibe lehet tenni ceruza elemet és világit, vagy hangot ad ki, levegőt fúj; nem nagy beruházás, pár száz forintos, de egy hónapos használat után el is lehet dobni, viszont a gyerek számára érdekes felfedezés a gomb használata.

Labda

Nem csak dobálni, rúgni lehet, hanem nagyon jó tornaeszköz. Már kisebb korban is érdemes venni minilabdát (lehetőleg két egyformát) leülni a gyerekkel szemben és mutatni neki, hogy lehet két kézzel a fej fölé emelni, jobbra, balra,

Buborékfújó

Önálló használatra kb 3 éves kor után lesz képes, de csodálkozva nézi a keletkező színes buborékokat. Nálunk 2-3 hónap alatt jutott el oda hogy megfigyelte mi hogy csináljuk és ő is akarta, meglepetésünkre ment is neki: beledug, tető megcsavargat (ez az ő specialitása) és fúj, eredmény: max 1-3 db bubi. De csak felügyelet mellett, nem inkább attól féltünk, hogy kiborítja, mint hogy beleiszik.

Homokozó készlet, homokmalom

Én először a játszótéren találkoztam a homokmalommal (kezdőszülő) de a gyereknek elég volt párszor megmutatni és tudta mit kell csinálni, a mozdulatai még nem voltak a legfinomabbak, nem mindig találta el tölcsért, de próbálgatta és következő alkalommal már emlékezett rá, pedig az nem másnap volt. Bámulatos hogy kicsi koruk ellenére milyen memóriával rendelkeznek.

Játszósátor, mászóalagut

Játszósátor: ha van hova tennünk és a gyerek szeret bújócskázni. Mászóalagut: kartondodozokból is készíthetünk alagutat

 

Puzzle

Nem igazán jó elnevezés a puzzle, ez egy olyan formabehelyezés játék, ami egy karton lap, egy témájú képet ábrázol, amiben ki vannak vágva a dolgok, ezt ki lehet szedni és a gyerek megkeresheti a helyet.

Formabedobó

Jobb az egyszerűbbekkel kezdeni 3-,4-szög, kör, ellipszis, s ha már ez tiszta, akkor jöhetnek a figurásak (kutya, macska, boci...)

Golyótologató

Drótra felfűzőtt golyókat lehet végig tologatni egy-egy pályán.

Műanyag gyümölcsök

Megtaníthatjuk, hogy néznek ki az egyes gyümölcsök, megfoghatja, tapogathatja, én jobban szeretem az ilyet mint könyvből mutogatni. Érdekes lehet hogy mit szól hozzá ha letesszük egymás mellé az eredetit és a műanyagot. (mert azért az eredetit se felejtsük el megmutatni!)

? Síp

Na ez nagy dilemmám. Ezzel jól lehet tanítani fújni, de ha megtanulja, akkor az őrületbe fog kergetni a sípolással.

Színesceruza

9-10 hónapos korban vettünk először, de még vonalakat se nagyon rajzolt + az volt a bajom amostani ceruzákkal, hogy nagyon halványan fognak, ekkor vettünk zsírkrétát, de azt meg leharapta :-( Mostmár rajzol vonalakat, ha sikerül helyesen megfogni a ceruzát.(A neten viszont lehet találni nagyon sok oldalt, amin gyerekeknek vannak sablonok, azt ki lehet majd nyomtatni és odaadni neki színezésre.)

 

Tricikli/Pedálos motor

Én olyannal szemezek, ami irányító karos, így legalább koordinálhatom a gyerek mozgását, ha meg elfárad nem kell vinnem a gyereket és a motort is hanem ráültetem és tolom.

Kalapácsos beütő


Ez a szekrényes játék kategória. Csak akkor veszem elő az ilyeneket amikor van idegzetem hozzá.

Xilifon

Búgócsiga

Fűzős játékok

Domino -figurás

Gyurma

Bábfigurák


Készíthetünk saját bábokat is, de olcsón lehet kapni figurákat így nem éri meg a fáradtságot, esetleg akkor ha valami különlegeset szeretnénk. Bábszínházat viszont nem éri meg venni, az olcsóbb ha magunk összerakjuk, esetleg ha apuka ügyes barkácsember ő is besegíthet ;-)

Puzzle

Ha már megy a fomás-puzzle, vagy a formabedobó akkor meg lehet próbálni a 4-6 darabos puzzleket.

Építő játékok

csillag gumós végű, egymásba dugható kivágott korongok, építőkockák (apródarabos legó stílusút inkább majd később)

Öltöztetős baba+babkocsi

Műanyag ét-, edény, tea készlet

Konyha blokk

Csúszda

Trambulin

Aszfaltkréta

 

Kresz jelek társasjáték

Hát ezen gondolkoztam, hogy vajon mikortól lenne értelme, de minél hamarabb annál jobb, nem lehet elég hamar elkezdeni és nem véletlenül került a roller meg a bicigli elé. Természetesen játszótérre menet, séta közben is tanítani kell a közlekedés szabályaira, de micsoda öröm, ha az otthon megtanult táblákat viszont látja az utakon és felismeri, az addig értelmetlen jelek jelentést kapnak! Ha van autó-utas szőnyegünk vehetünk/készíthetünk rá táblákat.

Roller

Bicikli

Távirányítós autó

Furulya/Gitár


dobot, cintányér, csörgődobot csak vasidegzetű szülők vállaljanak be!
Szeretném, ha megtanulna gitározni, utána néztem, már ovodáskortól szokták tanítgatni a gyerekeket (nekem a botfülem fahanggal párosul, ha rám fog hasonlítani a gyerek legalább gitározni tudjon ;-) )

Golyó+pálcika építő

Tanuló óra


Ha nem is a számokat, órát tanítjuk meg vele, de megmutathatjuk mikor van dél, reggeli, délutáni alvásidő, mikor jön haza anya, apa.....

Kártya

Zsírkréta

A neten lehet találni nagyon sok oldalt, amin sablonok, figurák vannak, azt ki lehet nyomtatni és odaadni neki színezésre.

Barkács-szett

Hullahopp

Teke

Távcső

Horgász


Gyerekkoromban ezt imádtam, remélem őt is érdekelni fogja! Van olyan ami merítő hálás, azt lehet hamarabb is , de akkor pont a lényeg veszlik el- szerintem.

Vizipisztoly

Nem vagyok híve a fegyvereknek, így nem tervezek, kardot, pisztolyt stb venni, a vizipisztolyból is csak a régi köpködőset, a vízsugaras az elég veszélyes ilyen pici gyerek kezében, sőt még a nagyobbakéban is!

 
sitemap